Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jízda na motorce na podzim? S kvalitní přípravou žádný problém!

Patříte mezi motocyklové nadšence, kteří chtějí využít sezónu do posledního dne a nezaleknou se zhoršujícího se počasí? Podzimní výlety budou krásným zážitkem, je ale třeba se na ně patřičně připravit. Vhodné oblečení, přizpůsobení jízdy na motorce povětrnostním podmínkám a kvalitní moto pneu jsou úplný základ. Co vás na podzim čeká na silnici? A jak se na tyto podmínky připravit?

Motorkář si užívá jízdu na podzim

Při podzimní jízdě na motorce nezapomeňte především na kvalitní pneu a vhodné oblečení s reflexními prvky.

První polovina podzimu sice bývá v posledních letech teplotně nadprůměrná, i tak vás ale může po ránu a večer zastihnout velmi chladné počasí. Kvalitní moto oblečení vhodné do nízkých teplot se vám v následujících několika týdnech bude určitě hodit. Jízda na motorce bude komfortnější také s vyhřívanými doplňky, mezi které patří například vložky do bot, rukojeti nebo moto rukavice. S klesající teplotou přijde řada i na termoprádlo a ledvinový pás.

Oblíbenou ochranou proti chladu a dešti při jízdě na motorce je tzv. psí dečka – nepromokavá zateplená plachta chránící jezdce od pasu dolů.

Mokrá a kluzká vozovka není na podzim ničím výjimečným

Plynulá jízda na motorce by měla být samozřejmostí po celou sezónu, pro cestování na mokré silnici však platí toto pravidlo dvojnásob. Na podzim navíc hrozí, že na vozovce narazíte na spadané listí, jehličí, plody, větve nebo ranní námrazu. Zvýšené opatrnosti dbejte hlavně v zatáčkách, na nepřehledných úsecích a cestách mezi lesy, kam se sluneční paprsky proderou jen stěží. Právě na těchto místech se totiž drží déle vlhkost a námraza. Proto na podzim oceníte kvalitní a dokonale přilnavé moto pneumatiky, které vás mohou za nepříznivých podmínek zachránit.

Přečtěte si také: Jak při jízdě na motorce zvládnout různé povrchy? >>

Na podzim se zkracují dny 

A kromě toho jízdu na motorce do práce či z práce doprovází snížená viditelnost. Proto je důležité, abyste byli na silnici dobře vidět. Ve výbavě by vám tedy neměla chybět reflexní vesta nebo moto oblečení a helma s reflexními prvky.

Buďte připraveni na déšť, mlhu i ostřikovače aut

Nepřízeň počasí vás při podzimní jízdě na motorce může zastihnout kdykoli. Pořiďte si nepromokavý návlek s reflexními prvky, nebo celé voděodolné moto oblečení. Počítejte ale s tím, že si za něj trochu připlatíte.

Další nepříjemnou a zároveň nebezpečnou komplikací může být kapalina z ostřikovačů aut jedoucích před vámi. Špatně seřízené trysky vám „pošlou“ chemikálii přímo na helmu, v horším případě se vám může dostat až do očí a úst. Dodržujte proto vždy dostatečné rozestupy.

Přečtěte si také: Blíží se doba zazimování motorky. Víte, jak na to? >>

Základem bezpečné jízdy na motorce jsou kvalitní pneumatiky. Vyberte si u nás ty nejlepší pro vaši motorku, abyste bez problémů zvládli jízdu i za nepříznivého počasí.

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru