Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Motoristé se dočkají jednodenní dálniční známky. Kdy, a kolik bude stát?

Pro mnoho řidičů je dálnice druhým domovem. Jiní ji ale tak často nevyužívají a i když si pořídí jen několikadenní vinětu, cestování se jim zbytečně prodraží. Brzy však budou mít možnost zakoupit dálniční známku na 1 den. Tato novinka brzy vejde v platnost jak v Česku, tak v ostatních členských zemích EU. Od kdy bude v prodeji a jaká bude cena? Dozvíte se v tomto článku.

Dálniční známka ČR

Evropská unie vydala nařízení, podle kterého musí všechny členské země zavést jednodenní dálniční známku.

Tranzit přes Rakousko i Slovinsko bude výhodnější

Počátkem roku 2022 zareagovala Evropská unie na požadavek motoristů a vydala tzv. směrnici o euroznámkách, na jejímž základě musí všechny členské státy začlenit do prodeje jednodenní dálniční známku. To ocení především ti, kteří míří autem na Jadran. 

Pro sotva hodinový průjezd Slovinskem už tak nebude potřeba utrácet za osmidenní známku, jejíž časový limit mnohdy ani nestačil na cestu zpět. Podobná je situace i v Rakousku, kde lze momentálně pořídit známku minimálně na 10 dní.

Kolik kilometrů nových úseků dálnic se otevře řidičům letos a v roce 2024? >>

Od kdy se začnou prodávat jednodenní dálniční známky?

Podle nové evropské směrnice musí členské státy zakotvit prodej jednodenních známek do své legislativy do 25. března 2024. To však neznamená, že budou od tohoto data pro řidiče k dispozici. Na spuštění prodeje mají všechny země dalších 6 let. Jednodenní dálniční známky musí tedy uvést do života nejpozději do 25. března 2030

České Ministerstvo dopravy už na zavedení tohoto opatření pracuje a podle současné hlavy resortu Martina Kupky by ke spuštění prodeje mohlo reálně dojít už v roce 2026

4 věci, které musíte udělat při defektu nebo poruše na dálnici. >>

Cenu známky určí roční poplatek

Určitě vás zajímá, kolik bude jednodenní známka stát. Evropská unie cenu zastropovala tak, aby ji jednotlivé země nemohly přemrštit. Základem pro výpočet bude proto cena roční dálniční známky, ze které se určí 9% maximum. Do tohoto limitu si každý stát může cenu známky určit sám.

 

Ceny dálničních známek v Česku v roce 2023

Druh dálniční známky Standardní cena Eko cena
roční (na 365 dní) 1500,– Kč 750,– Kč
na 30 dní 440,– Kč 220,– Kč
na 10 dní 310,– Kč 155,– Kč

Jak už jsme zmínili v našem velkém průvodci elektronickými dálničními známkami, poplatek za roční vinětu se u nás od roku 2012 nenavýšil. Pokud by i nadále stála 1500,- Kč, přišla by vás jednodenní známka nejvýše na 135,– Kč. Podle slov ministra dopravy se ale řidiči mohou dočkat zdražení už v příštím roce. Případný nárůst cen by se pak projevil následovně:

  • Při ceně roční známky 1700,– Kč by jednodenní stála nejvýše 153,– Kč.
  • Při ceně roční známky 1800,– Kč by jednodenní stála nejvýše 162,– Kč.
  • Při ceně roční známky 2000,– Kč by jednodenní stála nejvýše 180,– Kč.

Otázkou také zůstává, jestli se bude cena jednodenní známky aplikovat i na tzv. eko cenu, kterou nyní využívají majitelé vozů poháněných zemním plynem nebo biometanem.

Jaká bude cena jinde v Evropě?

Podle současných cen ročních dálničních známek by vás ty jednodenní aktuálně přišly na:

  • 130,– Kč na Slovensku,
  • 207,– Kč v Rakousku,
  • 237,– Kč ve Slovinsku.

Na Německo se jednodenní dálniční známky nevztahují, protože dálnice tu jsou bez poplatku. A například v Polsku jsou některé úseky zpoplatněné podle počtu ujetých kilometrů, proto bude cena jednodenní známky jasnější až po zanesení evropské směrnice do polského zákona.

Při jízdě po dálnici nezapomeňte vždy bedlivě sledovat provoz a případně dodržovat pravidla tvoření záchranářské uličky. Jezděte také vždy na kvalitním vzorku, aby záchranné složky nemusely jet k vám.

 

Vybrat kvalitní pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru