Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Motorky pro holky: Jak vybrat motorku pro ženu?

Že jsou rychlé motorky hlavně mužským koníčkem, už dávno neplatí. I dámy totiž mají v motorkářském světě nemalé zastoupení, a to i se stroji výkonem srovnatelnými s mužskými protějšky. Volbu první motorky pro ženu provází spousta pověr a nepřesností. Vzhledem k fyzickým dispozicím většiny žen se nabízí pořídit motocykl podle výšky sedla. My vám ale ukážeme, že to není hlavní parametr pro výběr vhodné motorky pro ženy.

Stejně tak, jako se můžete do jízdy na motorce zamilovat, tak na ni můžete při špatné volbě typu motorky zanevřít. Bezpečnost, komfortní jízda a pohodlná manipulace je úplným základem, na kterém byste měli při výběru motorky pro ženu stavět.

Žena na motorce

Na tohohle macka vám normální gumy stačit nebudou. Vyberte si prémiové pneu!

Jak vybrat motorku podle terénu?

Úplným začátečnicím i začátečníkům se bude hodit vědět něco o základním rozdělení motorek podle toho, za jakým účelem si chcete stroj pořídit.

  • Praktický skútr nejen do města

    Skútry jsou velmi oblíbené a patří mezi nejprodávanější motorky pro ženy, které chtějí využívat motocykl jako městské přibližovadlo. Vyznačují se jednoduchým ovládáním a pohodlnou jízdou. Není však pravidlem, že skútry patří pouze do města. Skútry s vyšším objemem motoru můžeme potkat i na dálnici.

  • Silniční Naked motocykl pro zábavu v ulicích

    Tzv. naháči neboli Naked motocykly si svůj název vysloužily absencí kapotáže. Jsou vhodné do města, kde umožňují obratnou, hbitou a stylovou jízdu ulicemi i obchvaty. Tyto silniční motocykly jsou velmi oblíbené, výkonné a cenově dostupné.

  • Silné enduro na dlouhé cesty i do terénu

    Výkonné a silné na silnici, obratné v lehkém terénu. Enduro skýtá možnost kombinovat adrenalinové cestování přírodou s pohodlnou jízdou po silnici. Chystáte-li se zdolávat náročné terény, sáhněte po motokrosovém speciálu nebo ostrém enduru.

  • Cestovní Touring s komfortním sezením

    Na dlouhých cestách je pohodlí důležitější než maximální výkon. Cestovní Touring dopřeje komfort nejen vašemu pozadí, ale požitek z cestování zajistí i jednoduchým ovládáním, možností vybavit se vším, co potřebujete, a také lepší ochranou před větrem. Nechte se inspirovat tipy na nejlepší silnice pro motorkáře.

  • Stylový chopper pro plynulou jízdu

    To není motorka, to je chopper. To není stroj, to je životní styl. Chopper na první pohled poznáte podle nízkého posedu, stupaček před sedadlem, náklonu přední vidlice a vysokých řídítek. Na daleké cestování příliš vhodný není, ale originalitou a exkluzivním vzhledem si podmaní každého motonadšence.

  • Výkonný supersport pro zkušené jezdce

    Máte závodní ambice a chcete využívat výkonu stroje na okruhu? Pak hledejte v kategorii supersportů. Na tuto motorku však potřebujete notnou dávku opatrnosti a hlavně zkušeností.

Motorky pro ženy

Nyní už víte, na jaký typ se soustředit, pro vhodný výběr motorky pro ženy však potřebujete vzít do úvahy i další aspekty. My se dále budeme věnovat hlavně motocyklům pro silniční provoz.

Výška sedla

Ženy nižšího vzrůstu dilema výšky sedla řeší pochopitelně nejvíce. Vybírat však motorku čistě podle tohoto parametru je nejčastější a také největší chyba. Rozhodující totiž není jen výška, ale společně s ní zároveň i šířka, vzdálenost řídítek, hmotnost a těžiště vzhledem k sedící osobě ženského pohlaví a jejích proporcí. Důležité pro bezpečnost a řešení častých situací v provozu je, aby žena přinejmenším dokázala mít jednu nohu na zemi a druhou na stupačce. Tato poloha při zastavení sice vyžaduje trochu tréninku přenášení váhy, ale umožní vám bezpečnou manipulaci i rozjezd i na složitějším úseku.

Zalíbila se vám konkrétní motorka, ale pár centimetrů vám chybí? Informujte se u prodejce, zda je možné sehnat originální snížené sedlo nebo zda konstrukce umožňuje úpravu sedla na požadovanou výšku beze změny jízdních vlastností a geometrie.

Více o tom, jak jezdit na motorce bezpečně.

Objem a výkon motoru

Záleží na vašich zkušenostech a na co se cítíte. Není ani pravidlem, že začátečnice bude jistější na slabším stroji, i když bude mít výhodu snadného ovládání a může postupně získat sebejistotu na silnější motocykl. Nové motorky už ovšem disponují systémy, které pomohou zvládat jízdu i v úplných začátcích. Není třeba se tedy obávat vyšší kubatury, i když máte zatím málo zkušeností. Trénink z vás udělá mistryni.

Hmotnost a stavba motorky pro ženy

Předpokládejme, že nejste robustní žena nebo nemáte mužskou tělesnou konstituci. Jak vybrat motorku pro vaše proporce vám napoví i to, že stroj dokážete zvednout ze země a bez problémů s ním manipulovat. Užší stavba bude pro menší postavy jistě lepší volbou.

Nový nebo ojetý motocykl?

Koupě ojetého motocyklu s sebou samozřejmě nese značná rizika. Chcete-li se vyhnout nepříjemným překvapením nebo pečlivé kontrole s odborným dohledem, raději zvažte pořízení nové motorky. Pokud ale nebudete mít jinou možnost než pořídit ojetinu, dáme vám pár rad, jak na to:

  • Přizvěte si odborníka nebo vyžadujte prohlídku technického stavu v servisu
  • Mít v pořádku doklady k motocyklu by mělo být samozřejmostí
  • Nechte si ověřit v databázi značkových prodejců minulost vozidla, zda nejde o kradený kus
  • Neoriginální lak napovídá, že motorka má za sebou havárii
  • Absolvujte zkušební jízdu a otestujte především stabilitu na rovině i v zatáčkách, brzdy a řízení
  • Nehleďte na rok výroby, důležitější je skutečný stav motorky a její historie

Nezapomínejte ani na kvalitní pneumatiky na motorku a bezpečnostní prvky včetně ochranného oblečení, kterému se budeme věnovat zase příště.

Zdroj fotografií: Pixabay.com

Nahoru