Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pneumatiky v letectví – mezi nebem a zemí

Pneumatiky toho musí vydržet opravdu hodně. Neustálé střídání teplot, v létě rozpálená silnice, v zimě sníh a led, špatný povrch, nárazy a deformace. Co ale takové pneumatiky používané u letadel?

Pneumatiky, jež obouvají velká dopravní letadla včetně obřího Airbusu A380, toho musí vydržet o mnoho více než obutí pro běžné automobily. Zmíněný Airbus A380, což je v současnosti největší dopravní letadlo na světě, pojme v závislosti na konfiguraci 525–853 cestujících. Je tedy jasné, že pneumatiky pro takový kolos musí vydržet opravdu extrémní zatížení v mnoha ohledech.

Musí být schopné nést váhu více než 30 tun při vlastní hmotnosti pouhých 360 kg. Musí vydržet ohromnou akceleraci při vzletu i tvrdý dopad a intenzivní brzdění při přistání. Během letu odolávají teplotám v rozmezí od -50 °C až po více než 100 °C, na které se zahřejí při přistání. Musí čelit poškození cizími objekty. Kdyby tohle letecké pneumatiky nezvládaly, následky by mohly být fatální.

Pneumatiky na podvozku Airbusu A380Pneumatiky u dopravních letadel musí zvládnout extrémní zatížení.

Mnoho dopravních letadel obouvá firma Michelin. Je preferovaným výrobcem u Airbusu i Boeingu, dvou největších světových producentů dopravních letadel. Možná proto, že do vývoje už Michelin vložil miliony EUR a má mnohaleté zkušenosti.

V Michelinu pro tyto účely vyvinuli radiální technologii NZG (Near Zero Growth). Pneumatiky vyrobené touto technologií jsou o 15 % lehčí než konvenční radiální pneumatiky. Díky použití nových modulárních materiálů se pneumatika tolik nedeformuje a je více odolná vůči poškození. Tyto vlastnosti spolu s prodlouženou životností oceňují letecké společnosti, protože jim to mimo jiné šetří náklady.

I pokrok v oblasti klasických pneumatik pro automobily jdu kupředu a výrobci se snaží docílit co nejlepších vlastností s využitím moderních materiálů. V našem starším článku se dočtete, jakým směrem se vývoj ubírá a jaká je budoucnost pneumatik.

Letecké pneumatiky sice neprodáváme, ale můžete si u nás v e-shopu vybrat z opravdu široké nabídky pneumatik pro váš vůz, a to nejen od Michelinu, ale i od ostatních světových výrobců. A až poletíte na dovolenou, můžete být v klidu, protože letecké pneumatiky jsou stavěné na to, aby odolaly opravdu extrémním podmínkám při provozu.

 

Zdroj foto: Commons.wikimedia.org

Nahoru