Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Testy ADAC a Auto Bild 2021: Zimní nebo celoroční pneumatiky?

Už vaše zimní pneumatiky nesplňují pravidla bezpečného silničního provozu a budete muset na nadcházející sezónu koupit nové? Prvotní předpovědi počasí naznačují, že můžeme očekávat dlouhé a tuhé mrazy. Než se pustíte do výběru optimálních pneumatik na zimu, podívejte se na výsledky testů ADAC a Auto Bild, které jsme pro vás shrnuli do tohoto článku. Protože… kdo je připraven, není překvapen!

kvalitní zimní pneumatiky

Hlavními kritérii testu ADAC byly přilnavost na sněhu, ledu a mokru.

Výsledky testu ADAC pro zimní pneumatiky 195/65 R15

V kategorii zimních pneumatik pro vozy nižší střední třídy se letos utkalo 16 soupeřů o rozměrech 195/65 R15, které se zatím řadí mezi ty nejprodávanější. V celkovém součtu obstály všechny, pouze jeden model dostal v pedagogickém žargonu pomyslnou čtyřku. Které si odnesly nejlepší hodnocení? Výsledky prvních čtyř byly velmi vyrovnané.

Ať je sucho nebo sněží, na Dunlopech to vždy běží

Vítězem této kategorie se stala pneumatika Dunlop Winter Response 2, která vykazuje dobré jízdní vlastnosti na všech površích. Zvláště pak na suchu a zasněžených svazích vás na holičkách rozhodně nenechá. Pokud se rozhodnete přezout na tuto variantu, dokážete své auto ovládnout i na ledu a v rozbředlém sněhu. Velmi dobré hodnocení dostala tato pneumatika taky z hlediska spotřeby paliva, inženýři zapracovali i na její delší životnosti. Dunlop byl vždy symbolem kvality a komfortu a nám nezbývá, než vám tyto pneumatiky jen doporučit!

Pneumatika Dunlop Winter Response 2

První příčku v letošních testech ADAC v rozměru 195/65 R15 získaly pneumatiky Dunlop Winter Response 2.

S GoodYear UltraGrip 9+ si ani břečka nezavdá

V těsném závěsu za svou sestrou se umístila pneumatika GoodYear UltraGrip 9+, která v tomto vyrovnaném souboji lépe zabodovala na mokré vozovce a ledu. Díky technologii 3D BIS zajišťuje lepší brždění v mokrých podmínkách, hranatější otisk a vysoká hustota lamel vám zase lépe pomůže ovládnout vůz na zledovatělém povrchu. Celá pneumatika je navržena tak, abyste se na ni mohli spolehnout za jakýchkoliv zimních podmínek při rozjíždění, řízení, zatáčení i brždění.

Pneumatika Goodyear Ultra Grip 9+

Pneu Goodyear Ultra Grip 9+ vás podrží při jízdě na sněhu i ledu.

Odolný Michelin aneb Tam, kde vzorek neubývá

Tradiční výsadou pneumatik značky Michelin je jejich nízké opotřebení a vysoký nájezd. Ne jinak je tomu i v případě Michelin Alpin 6, která toho díky „dynamickému“ dezénu najede opravdu hodně. Technologie EverGrip totiž dokáže postupným používáním pneumatiky probrat k životu drážky, které se nacházejí v jejím nitru, takže když budete mít pocit, že vám na těchto pneumatikách vzorek spíš přibývá, nemusíte se tvářit překvapeně. Můžete s nimi najet až cca 34 000 km. Další kladně hodnocenou vlastností je krátká brzdná dráha na sněhu a vynikající trakce. Pneumatika Michelin Alpin 6 tak zaslouženě obsadila třetí příčku.

Pneumatika Michelin Alpin 6

Pneumatika Michelin Alpin 6 si vás získá krátkou brzdnou dráhou.

Kompletní výsledky 195/65 R15

bezpečná jízda na ledu

Zimní pneumatiky by si měly umět dobře poradit se sněhem, břečkou, ale i ledovkou.

Výsledky testu ADAC pro zimní pneumatiky 225/50 R17

V kategorii zimních pneumatik pro vozy střední třídy, kam se řadí např. Audi A4 nebo trojková řada BMW, letos soupeřilo 18 pneumatik velikosti 225/50 R17. Celkový výsledek  je víceznačný, pokud tedy chcete mít detailní přehled, bude nutné nahlédnout na hodnocení jednotlivých pneumatik podrobněji. Zde jsou 3 vítězné modely:

Dunlop Winter Sport 5 na sněhu nezklame

Stejně jako v předchozí kategorii, i v této se na prvním místě umístila pneumatika Dunlop, konkrétně model Winter Sport 5. Vyniká skvělými vlastnostmi především na sněhu, proto se s těmito „Dunlopkami“ nemusíte obávat nepředvídatelných sněhových přeháněk a vánic. Díky větší hloubce drážek je pneumatika schopna odvádět větší množství sněhu, a to i toho rozbředlého, takže chrání vůz před aquaplaningem. Svou konstrukcí dosahuje sníženého valivého odporu a tím pádem ušetří i nějakou tu korunu ve vaší peněžence na pohonné hmoty.

Pneumatika Dunlop Winter Sport 5

Pneu Dunlop Winter Sport 5 vyniká skvělými schopnostmi na zasněžené vozovce. 

Pneumatika s „neomezenou“ životností

Oproti Dunlop Winter Sport 5 jsou pro Michelin Alpin 6 stvořené spíše suché zimní silnice, na kterých tato pneumatika dosáhla obzvláště dobrých výsledků, ale obstojně si poradí i s mokrem, sněhem a ledem. Stejně jako u rozměru 195/65 R15, i tato disponuje technologií EverGrip, která se stará o velmi nízké opotřebení pneumatiky. V tomto ohledu patří vůbec k těm nejlepším.

Pneumatika Michelin Alpin 6 v rozměru 225/50 R17

Pneu Michelin Alpin 6 si vás získá nízkým opotřebením.

Sněžný pluh, který dokážete uřídit i vy

Třetí na „bedně“ skončila pneumatika GoodYear Ultra Grip Performance+ vhodná pro SUV, která díky svému středovému dezénu zastane práci sněžného pluhu. Tedy alespoň částečně. Dokáže zachytit sníh na povrchu a poskytnout tak autu možnost pro větší záběr. Drážky běhounu si snadno poradí s odváděním vody i rozbředlého sněhu, což zajišťuje dobrou ovladatelnost i za těch nejnevlídnějších podmínek. Drobné nedostatky se objevily v držení jízdy na suchu, kdy se ale naopak, k dobru pneumatiky, zkracuje brzdná dráha.

Pneumatika GoodYear Ultra Grip Performance+

Pneu GoodYear Ultra Grip Performance+ zajistí velmi dobrou ovladatelnost i za zhoršených podmínek na vozovce.

Kompletní výsledky 225/50 R17

Výsledky testu Auto Bild pro celoroční pneumatiky 215/65 R17

Celoroční pneumatiky? Důvody jejich výroby a vývoje jsou nasnadě. Požadavky na výrobce automobilů neustále vzrůstají, především z pohledu snižování emisí, na druhé straně tu hraje roli atraktivita pro koncového zákazníka, který nemusí každého půl roku přezouvat z letních na zimní a opačně. Jak dopadly výsledky pro univerzální pneumatiky od německého automobilového magazínu, které svým rozměrem pasují na středně velká SUV?

Porotu svými jízdními vlastnostmi za všech povětrnostních podmínek absolutně přesvědčila pneumatika Hankook H750 Kinergy 4S 2 X, která vyniká stabilitou, bezpečnou ovladatelností na suchu i mokré vozovce, vysokou bezpečností před aquaplaningem, ale i nízkou hlučností. Stejně jako při svém testovacím debutu v roce 2015, i letos obsadila druhou příčku s mimořádnými jízdními vlastnostmi na zasněžených i suchých stráních pneumatika Michelin CrossClimate 2, která se také řadí do fiktivní kategorie „eko pneumatik“, protože je vyrobena s respektem k životnímu prostředí a disponuje nízkou hlučností. Nízký valivý odpor šetří kasičku na pohonné hmoty a jak je pro tohoto výrobce typické, míra opotřebení je také velmi nízká. Mistr mezi univerzály, GoodYear Vector 4Seasons, letos obsadil bronzovou příčku. I když má tato pneumatika vyvážené vlastnosti do všech čtyř ročních období a poskytuje při jízdě dostatečný komfort, delší brzdná dráha na suchu byla jazýčkem vah, který ji odsunul za své konkurenty Hankook a Michelin.

Pneumatika Michelin CrossClimate 2

Pneumatika Michelin CrossClimate 2 je vyráběna s respektem k životnímu prostředí.

 

Kompletní výsledky univerzálů 215/65 R17

 

Termín, do kdy je třeba přezout letní pneumatiky na zimní, se nezadržitelně blíží, proto neotálejte s rezervací termínu. Rádi vám pomůžeme s výběrem nových zimních pneumatik i jejich výměnou.

 

Přezout v AZ pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos.com, AZ pneu

Nahoru