Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zimní pneu 2022/2023: novinky, které vás podrží na sněhu i ledovce

Čas přezutí na zimní pneumatiky už se opět nachýlil. Pokud se hloubka dezénu vašich starých plášťů blíží zákonnému minimu, pořízení nových raději neodkládejte. V tomto článku vám přinášíme tipy na prověřené zimní obutí, které vás bezpečně doveze do cíle při jízdě v osobním autě, elektromobilu, SUV i v užitkovém voze.

přezutí na zimní pneu

Kvalitní zimní obutí vás ochrání před náhlou změnou počasí.

Kdy přezout na zimní pneumatiky?

Povinnost použití zimních pneumatik se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. §40a. Ten říká, že byste měli mít přezuto na vozovce, kde se vyskytuje souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se suchá cesta v ledovku promění. Přezutí proto doporučujeme v období od 1. listopadu do 31. března.

Pokud byste jezdili na letních pneumatikách i v listopadu a panovaly by přívětivé podmínky, pokuta vám nehrozí. Počasí je ale nevyzpytatelné, proto připravte obutí vozu na zimu nejlépe s předstihem. Navíc nebudete čekat na termín přezutí. S příchodem listopadu se totiž pneuservisům plní kalendáře závratnou rychlostí.

Vybírejte mezi vítězi nezávislých testů ADAC a TyreReviews 2022

Letos v nezávislých testech automobilových magazínů a autoklubů zamíchaly kartami tradiční značky, ale objevilo se i nějaké překvapení. Pokud zvažujete tu nejvyšší kvalitu pneumatik pro zimní období, vyberte si mezi nejlepšími z testovaných pro rok 2022

V rozměru 185/65 R15 88 T (do 190 km/h) se na prvních pěti místech ADAC testu 2022 umístily:

  1. Continental WinterContact TS 870,
  2. Goodyear Ultra Grip 9+,
  3. Semperit Speed-Grip 5,
  4. Michelin Alpin 6,
  5. BFGoodrich G-Force Winter2.

Za rozměr 215/60 R16 v ADAC testu zimních pneumatik za rok 2022 zvítězily:

  1. Continental WinterContact TS 870,
  2. Dunlop Winter Sport 5,
  3. Goodyear Ultra Grip Performance+,
  4. Michelin Alpin 6
  5. a Yokohama BlueEarth*Winter V906.

O vítězích celoročních pneumatik rozhodl test TyreReviews 2022. V první pětce se za rozměr 225/45 R17 umístily:

  1. Michelin Crossclimate 2,
  2. Hankook H750 Kinergy 4S 2,
  3. Goodyear Vector 4Seasons G3,
  4. Continental AllSeason Contact
  5. a Bridgestone Weather Control A005 EVO.

Novinky od Hankook nadchnou řidiče osobních vozů i elektromobilů 

Jihokorejský výrobce pneumatik uvedl na trh pro letošní zimu dvě novinky. Hankook Winter i*cept RS3 navrhl pro osobní vozy a odlišil ji od ostatních polodrážkami ve tvaru obráceného písmene V. Umístil je proti hlavním drážkám, čímž přispěl k lepší trakci na sněhu. S okrajovými drážkami ve tvaru V napomohl i rychlému odvodu vody z hlavních drážek, čímž pneumatice vylepšil výkon na mokrém povrchu a eliminoval vznik aquaplaningu.

Hankook Winter Icept RS3

Dezén pneumatik Winter i*cept RS3 si snadno poradí se sněhem, břečkou i mokrou vozovkou.

Dalším specifikem Winter i*cept RS3 jsou klikaté 3D lamely, které snižují vibrace bloků běhounu a přispívají k lepšímu brzdnému výkonu. Ten je v porovnání s běžnými 2D lamelami o 4 % vyšší. S vylepšenou směsí těchto pneumatik si užijete i o 7 % delší kilometrový nájezd.

Druhou novinkou od společnosti Hankook je ze soudku elektromobility. Řada pneumatik Hankook Winter i*cept iON je přizpůsobená speciálně pro automobily poháněné elektromotory. Technologie EV Contour přispívá k vyšší tuhosti pneumatik, které tak nemají problém unést hmotnost elektromobilu, a to i při zatáčení. Součástí dezénu běhounu jsou 2D a 3D lamely zajišťující perfektní jízdní vlastnosti na všech površích.

Hankook Winter IceptiON

Pneumatiky Winter i*cept iON se vyznačují nízkou hlučností a jedou tak ve stopě elektromobility.

Pneumatiky řady iON charakterizuje také nízký valivý odpor. Ten jde ruku v ruce s nižší hlučností a prodlouženým dojezdem na jedno nabití baterie, což ocení každý majitel elektromobilu. Japonci pneumatiky navrhli i s ohledem na obzvlášť vysoký točivý moment elektromotorů.

Loňské novinky Continental vás nezklamou ani letos

Pneumatiky Continental WinterContact TS 870 si letos vysloužily dvě první místa v nezávislých testech zimních pneumatik. A to zásluhou technologie Triple Sipe Concept, díky níž budete mít vůz pod kontrolou na zasněžených i zledovatělých silnicích, a v případě nutnosti vám pomůže zabrzdit na kratším úseku. Při dlouhých cestách pro vás bude plusem snížená spotřeba paliva.

Continental WinterContact TS 870

Vítězové testu ADAC 2022 se můžou pochlubit kratší brzdnou dráhou i skvělou ovladatelností na všech površích.

Druhým horkým želízkem této německé značky je pneumatika Continental WinterContact TS 870 P. Oceníte ji na sněhu i ledu, kde se pyšní vynikajícím záběrem, ale také za mokra. Složení směsi CoolChili je totiž zárukou optimálního výkonu na mokré vozovce. Dlouhé hrany zvládnou odvádět velké množství vody i břečky a zkrátí brzdnou dráhu na zledovatělé silnici. Jízda na těchto pneumatikách pro vás bude opravdový „chill“.

Continental WinterContact TS 870 P

Pneumatiky Continental WinterContact TS 870 P mají vylepšenou směs CoolChili™, která vyniká zejména na mokru.

Váháte mezi zimní a celoroční pneu Continental? Poradíme vám se správným výběrem. >>

Vlajková zimní pneumatika od Matadoru

V Matadoru si pohráli s dezénem, který má větší počet hran, a proto vám pneumatika Matador MP93 Nordicca poskytne mnohem lepší trakci na sněhu. Každá lamela a drážka zajistí bezpečné zatáčení i lepší výkon při brždění, protože je pneumatika v neustálém kontaktu s vozovkou. Běhoun se opotřebovává velmi rovnoměrně a jízda je tak mnohem tišší. Tyto pneumatiky vezme všemi deseti i vaše peněženka.

Matador MP93 Nordicca

Matador MP93 Nordicca s drážkami do V vás bezpečně ochrání před aquaplaningem.

Vítěz testu TyreReviews 2022 – Michelin CrossClimate 2

Zimní nebo celoroční pneumatiky Michelin? Pro ty, kteří nechtějí co půlrok přezouvat, se nabízí jasné řešení. Michelin CrossClimate 2 jsou skutečnými „držáky“, což dokazuje i umístění na první příčce v letošním testu TyreReviews 2022. Nájezd převyšuje konkurenci o 25 %, ale to není od Michelinu žádné překvapení. Tepelně přizpůsobivá směs se dokonale adaptuje v každém počasí, a kromě poutavého dezénu si vás tyto pneumatiky získají i špičkovými výkony při brždění a při záběru na sněhu.

Pneumatika Michelin CrossClimate 2

Michelin CrossClimate 2 zaujmou dezénem i jízdními vlastnostmi v jakýchkoli podmínkách.

V samostatném článku vám také poradíme, jestli se vyplatí více zimní nebo celoroční pneumatiky od Michelin. >>

Loňská novinka od Pirelli pro náročné 

Pneumatiky Pirelli Cinturato Winter 2 jsou vhodné pro moderní osobní auta a crossovery. O konstantní výkon na sněhu i na suché a mokré vozovce se starají 3D lamely, které při opotřebení mění svůj tvar z vodorovných na klikaté. Tím pneumatika zaručuje neustálou přilnavost a schopnost zachycovat sníh. Oproti předešlému modelu si s nimi užijete i tišší a komfortnější jízdu.

Pneumatika Pirelli Cinturato Winter 2

S Pirelli Cinturato Winter 2 budete mít vůz pod kontrolou na suchu i v rozbředlém sněhu.

Povinnost zimních pneumatik platí i pro užitkové vozy

Podle zákona platí povinnost přezout na zimu i pro majitele užitkových vozů. Oproti osobním automobilům však existují určité rozdíly.

  • Minimální hloubka dezénu musí být alespoň 6 mm.
  • Vozy s maximální přípustnou hmotností převyšující 3500 kg musí mít zimní pneumatiky na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly.

S jakým zimním obutím nešlápnete vedle?

Užitkové pneu Matador pro profesionály

Pneumatiky Matador Nordicca Van s technologií pryžové směsi mají vyvážené vlastnosti, které profesionálům zaručí bezpečnou jízdu, ať už jsou nástrahy zimního počasí jakékoliv. Zvláště pak na sněhu a mokru předcházejí vzniku aquaplaningu. Mezi další benefity patří i odolnost vůči opotřebení, jejich výkon se díky tomu nemění ani po tisícovkách najetých kilometrů.

Užitková pneumatika Matador Nordicca Van

Matador Nordicca Van jsou stabilní, odolné a bezpečné i v náročných podmínkách.

Barumky pro náročné

Ať už se svou dodávkou zamíříte do města nebo budete uhánět po okrskách a dálnicích, pneumatiky Barum SnoVanis 3 vás bezpečně dovezou do cíle díky nejnovější technologii zimní směsi pro užitkové pneu. Vývojáři v Barumu šli také cestou ekonomicko-ekologických úspor a vyrobili pneumatiku s nízkým valivým odporem, která se jen tak neopotřebuje a ušetří pohonné hmoty ve vaší nádrži.

Užitková pneumatika Barum SnoVanis 3

Barum SnoVanis 3 na svých cestách ocení každý náročný profesionál.

Zimní pneu Nokian pro užitkové vozy s vyšší hmotností 

Díky konceptu Alpine Sense Grip si s každou nesnází počasí poradí pneumatiky Nokian Snowproof C, které jsou speciálně navrženy pro užitkové vozy s vyšší hmotností. I tento model se může chlubit vysokou odolností proti opotřebení, která se opírá o jedinečnou technologii aramidových bočnic Nokian Tyres. Vlákna aramidu celkově zpevňují bočnici a prodlužují tak životnost pneumatiky. Za pozornost stojí také velkorysý kilometrový nájezd.

Pneumatika Nokian Snowproof C

Nokian Snowproof C patří v současnosti mezi nejlépe hodnocené užitkové pneumatiky.

V poměru cena / výkon vítězí Sava

Ve slovinské Kranji se loni zrodila novinka mezi užitkovými pneumatikami –⁠ Sava Eskimo LT. Její drážky AquaGroove s optimálním umístěním odvádí dokonale sníh i vodu a zlepšují přilnavost k vozovce

Ne nadarmo tak tato pneumatika dostala označení 3PMSF (Three Peak Mountain Snow Flake – Trojvrcholová hora se sněhovou vločkou). Její vysoký kilometrový nájezd ocení i vozy s těžkým nákladem. Pokud hledáte výkonné obutí za rozumnou cenu, jsou Eskimo LT ideální volba.

Pneumatika Sava Eskimo L

Sava Eskimo LT je spolehlivá pneumatika s přívětivou cenovkou.

Nenechávejte přezutí pneumatik na poslední chvíli, vyhněte se čekání i riziku jízdy v nepříznivých podmínkách. Rezervujte si včas termín v našem opavském pneuservisu, kde vám pneumatiky přezujeme a správně vyvážíme.

 

Pořídit si zimní pneu

 

Zdroj fotografií: Hankook, Continental, Matador, Michelin, Pirelli, Barum, Nokian, Sava, Depositphotos

 

Nahoru