Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zimní pneu v létě? Můžete taky brzo dojet

Zákon jasně nenařizuje povinnost výměny zimních pneumatik za letní. Mnoho řidičů proto používá zimní pneumatiky k celoročnímu ježdění, respektive na zimních pneumatikách takzvaně „dojedou“ i letní sezónu. Sezónní pneu ale nejsou výmyslem velkých společností, jako jsou Continental nebo Nokian, ani rozmarem znuděných zákonodárců a byrokratů. Mají svoje praktické opodstatnění. Jaká rizika plynou z dojíždění na zimních pneumatikách?

Vlastnosti zimních pneumatik jejich výrobci pochopitelně uzpůsobují především pro provoz v chladném počasí. Tomu odpovídá jejich složení i dezén. Materiál zimních pneumatik je pro svoji vyšší přilnavost primárně určen do nižších teplot. Na vyhřátých letních silnicích se proto kvůli zimním pneumatikám výrazně zhoršuje ovladatelnost vozidla, bezpečnost jízdy i zvyšuje hluková zátěž pro posádku vozidla a její okolí.

Pryžová směs použitá pro zimní pneu je měkčí a přilnavější než ta v letních a ve vyšších teplotách mění své vlastnosti. Dezén zimních pneu je pak uzpůsoben k odvádění vody, je hlubší a nemá takovou styčnou plochu s vozovkou. To vede k výraznému prodloužení brzdné dráhy (jak na suché, tak na mokré vozovce, a to až o desítky procent!), a tím pádem i značnému snížení bezpečnosti jízdy.

winter-tyres-1242170_960_720

Zimní pneumatiky patří na sníh, ne na rozpálenou letní silnici.

Důvodů proč na jaře přezout svoje pneu je evidentně nespočet. Co tedy vede tolik řidičů k tomu, aby v létě dojížděli na zimních pneumatikách? Snaha ušetřit.

V domnění, že těch pár stovek za výměnu zimních pneu za to nestojí, však řidiči nevědomky zvyšují spotřebu svého auta. Vyšší valivý odpor zimních pneumatik v teplém počasí zvyšuje spotřebu pohonných hmot dokonce o pět až deset procent. Řidiči používající zimní pneumatiky po celý rok tak riskují bezpečnost svoji, spolujezdců i okolí v mylné představě, že ušetří pár korun. Ty však stejně zaplatí na benzínce.

1-1237928534hqIc

Ve chvíli, kdy se rtuť teploměru dlouhodobě vyšplhá nad 7 ° C, je na čase vyměnit zimní pneu za letní.

Snaha šetřit je pochopitelná, nelze však škudlit za každou cenu. Naštěstí ale existují levné letní pneumatiky, které vám umožní bezpečnou, pohodlnou i šetrnou jízdu v teplých slunečních měsících.

Potřebujete pomoct s výběrem pneumatik a dalšího příslušenství? Ozvěte se. Náš tým specialistů se o vás postará.

Zdroj foto: Pixabay.com, PublicDomainPictures.net

Nahoru