Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Známe ceny dálničních známek od března 2024. Které varianty zlevní?

Pokud často jezdíte po českých dálnicích, možná jste zaregistrovali, že se chystá několik změn v systému dálničních známek. Od března 2024 budou platit nové ceny a přibude i nová časová varianta. V tomto článku jsme vám shrnuli vše podstatné, abyste se na novinky mohli včas připravit.

Dálniční známky v ČR

Od března 2024 si řidiči, kteří po dálnicích cestují zřídka, budou moct zakoupit i jednodenní dálniční známku.

Nové ceny a varianty dálničních známek

Od 1. března 2024 dojde v Česku k několika změnám v systému dálničních známek. Nově si řidiči budou moct pořídit dálniční známku:

  • jednodenní za 200 Kč, 
  • desetidenní za 270 Kč, 
  • měsíční za 430 Kč
  • a roční za 2 300 Kč.

Tyto ceny se budou vztahovat na vozidla s pohotovostní hmotností do 3,5 tuny, která jsou povinna mít dálniční známku na zpoplatněných úsecích dálnic a některých silnicích I. třídy. Pro vozidla s nižšími emisemi CO2 (do 130 g/km) bude nadále platit zvýhodněná eko cena, která je oproti standardní ceně poloviční.

Přečtěte si vše, co potřebujete vědět o elektronických dálničních známkách. >>

Proč se mění ceny a varianty dálničních známek?

Hlavním důvodem změny cen dálničních známek je zvýšení příjmů do Státního fondu dopravní infrastruktury, který slouží k financování stavby a údržby silnic a dálnic. Podle Ministerstva dopravy by měla nová úprava přinést do fondu ročně asi o 1,5 miliardy korun více.

Vyšší cena roční dálniční známky by také měla motivovat řidiče k používání vozidel s nižšími emisemi CO2, která přispívají k ochraně životního prostředí. Odměnou je již zmíněná eko cena, kterou zaplatíte, když budete jezdit s ekologicky šetrným vozem.

Důvodem zavedení jednodenní dálniční známky je nová evropská směrnice, která nařizuje členským zemím EU uvést tuto variantu do života nejpozději do 25. března 2030. Jednodenní známka by měla uspokojit potřeby řidičů, kteří jezdí po dálnicích jen občas. Měla by také pomoct snížit počet řidičů, kteří se vyhýbají placení dálničního poplatku.

8 důvodů, které vás donutí o koupi elektromobilu alespoň uvažovat. >>

Nové ceny dálničních známek 2024

Cena roční dálniční známky se od března 2024 zvýší, měsíční a desetidenní známky naopak zlevní.

Roční známku za 1 500 Kč pořídíte do konce února 2024

Pokud chcete na roční dálniční známce ušetřit, můžete si ji ještě do konce února 2024 koupit za současných 1 500 Kč. Bude vám pak platit až do konce února 2025. Viněty pořízené od 1. března 2024 už však budou mít novou cenovku. Měsíční a desetidenní varianty, na rozdíl od té roční,  o 10, resp. 40 Kč zlevní.

Dálniční známky budou nadále elektronické, tedy bez nutnosti lepit papírovou vinětu na čelní sklo. Elektronickou dálniční známku si můžete koupit:

  • online na webech eDalnice.cz nebo portaldopravy.cz
  • na pobočkách České pošty, 
  • na čerpacích stanicích EuroOil 
  • nebo v samoobslužných kioscích u hraničních přechodů.

Ať už vyrazíte kamkoliv, nezapomeňte si před cestou překontrolovat vzorek vašich pneumatik. Pokud už hloubka dezénu neodpovídá zákonnému minimu, je nejvyšší čas pořídit nové.

 

Vybrat prověřené pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos, Ministerstvo dopravy ČR

Nahoru