Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Kdy je na čase přezout na letní pneumatiky?

Výměna zimních pneumatik za letní sice není podle zákona povinná, ale určitě je žádoucí. Jezdit na zimních pneumatikách v letních měsících se totiž nevyplácí. Letní pneu od renomovaných výrobců pneumatik vám v teplejší části roku poskytnou bezpečnou, pohodlnou a šetrnou jízdu. Jak ale poznat, kdy je pravý čas na přezutí?

Přezutí zimních pneumatik v pneuservisu

Směs, ze které jsou vyrobené zimní pneumatiky, je uzpůsobená do chladného počasí. Při jízdě na rozpálené silnici ztrácí své vlastnosti.

Přesné datum přezouvání na léto zná zákon, ale…

Povinnost používat zimní pneumatiky stanovuje Zákon o provozu na pozemních komunikacích na období od 1. listopadu do 31. března, pokud se na silnici objevuje souvislá vrstva sněhu či ledu, nebo se takové podmínky dají očekávat. Kromě povětrnostních podmínek však hraje důležitou roli venkovní teplota. Od ní se totiž odvíjí jízdní vlastnosti jednotlivých typů pneumatik.

Pomyslným „bodem zlomu“ je v tomto případě teplota +7 °C, kdy zimní pneu přestávají správně plnit svou funkci. Samozřejmě to neznamená, že jakmile se rtuť vyšplhá na tuto hodnotu, rozběhnete se do garáže a začnete horlivě obouvat své letní Barumky. Důležitá je rozvaha.

…i apríl může být zrádný

Ne nadarmo se totiž vžilo sousloví „aprílové počasí“. Rozmarný duben dokáže leckdy zaskočit i zkušené mazáky. Nejeden řidič unáhleně vyměnil svoje pneumatiky s prvním jarním dnem a pak hořce zaplakal nad výdělkem, když ho zastihla ranní ledovka nebo nečekaná večerní vánice. Proto při výměně pneumatik počkejte, až se teplota nad +7 °C ustálí dlouhodobě, večer i ráno. A určitě zohledněte i dlouhodobou předpověď počasí. Vyhnete se tak nepříjemným překvapením.


Přečtěte si také: Vyplatí se vám celoroční pneumatiky? >>


Kolo na profi vyvažovačce

I když si pneumatiky přezouváte svépomocí, nezapomeňte navštívit odborný pneuservis kvůli správnému vyvážení kol.

Proč zimní pneu v létě nepoužívat

I když zákon oficiálně termín „letní pneumatiky“ nezná a na zimních se tedy dá jezdit bez postihu celoročně, doporučujeme přezutí na léto z několika pádných důvodů. S letním dezénem se při vyšších teplotách můžete spolehnout na:

  • vyšší přilnavost a stabilitu,
  • kratší brzdnou dráhu,
  • nižší opotřebení a tedy delší životnost pneumatik,
  • nižší spotřebu paliva
  • i nižší hlučnost pneumatik.

Přečtěte si také: Jaký vliv mají pneumatiky na spotřebu paliva? >>


Jak na správné uskladnění pneumatik?

Ať už zvolíte přezutí pneumatik v pneuservisu, nebo to zvládnete svépomocí, nezapomeňte nepoužívanou sadu správně uskladnit. Některé pneuservisy už dnes nabízí tuto službu za drobný poplatek. Pokud však máte dostatek místa v garáži nebo ve sklepě, kde je sucho a temno, nic nebrání „domácímu“ uskladnění.

  • Pneumatiky postavte na zem nebo do regálu vedle sebe. Zhruba jednou měsíčně je pootočte, aby nebyly otlačené na jednom místě.
  • Celá kola můžete položit na sebe, například na stojan. Abyste je nemuseli průběžné přeskládávat (spodní kola by neměla být permanentně zatížená), je lepší je zavěsit do vzduchu na tyč zasunutou skrze střed ráfku.

Nemáte ještě své vysněné letní pneumatiky? Objednejte si je u nás a třeba už zítra můžete přezouvat. Pokud si s výběrem nebo výměnou pneumatik nevíte rady, neváhejte kontaktovat naše specialisty na telefonu.

 

Vybrat nové letní pneu prověřených značek

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru