Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Moto sezóna je za dveřmi. Připravili jste na ni vaši motorku?

S prvními jarními paprsky ožívá nejen příroda, ale i provoz na silnicích. Motorkářská sezóna pomalu začíná, tak se na ni pořádně nachystejte a na nic nezapomeňte. Víte, co všechno musíte zkontrolovat, než vyrazíte do provozu?

Mechanik opravuje motorku

Po dlouhé zimní pauze je potřeba zkontrolovat baterii, páčky, hadičky i zpětná zrcátka.

Zaměřeno na pneumatiky: zkontrolujte tlak i stav dezénu

Motorka zazimovaná v garáži si před první jízdou žádá zvláštní pozornost. Oproti řidičům aut sice nemusíte řešit sezónní přezutí, přesto pneumatiky na své motorce pořádně zkontrolujte. Je dost možné, že v nich přes zimu klesl tlak, což by mohlo velice rychle ukončit vaši první projížďku. Podhuštěné pneumatiky mají výrazně delší brzdnou dráhu, zhoršují ovladatelnost motorky a rychleji se opotřebovávají. Určitě tedy pneumatiky vždy nahustěte na hodnotu tlaku, kterou uvádí výrobce.

Taky nezapomeňte zkontrolovat opotřebení pneumatik. Pokud jsou sjeté a hloubka dezénu se blíží minimu nebo na nich pozorujete nějaké mechanické poškození, raději je vyměňte. Jedná se o investici, která se vyplatí. Nové pneumatiky vám poskytnou bezpečnější, ale i pohodlnější jízdu jarní krajinou.

Rychle a zběsile jen v televizi

Po dlouhých zimních měsících jsou pneumatiky studené. Než to tedy na asfaltu „rozpálíte“, zahřejte je pomalejší jízdou. Se zahřátými plášti se bude motorka chovat předvídatelněji, bude lépe ovladatelná a vaše jízda tak bude bezpečnější.


Přečtěte si také: Poradíme vám, jak správně zajet novou motorku. >>


Kontrola pneumatik před sezónou

Věnujte zvýšenou pozornost stavu pneumatik. Zkontrolujte tlak i dezén.

Nepodceňte kontrolu zásadních součástí motorky

Mnohé závady nebo opotřebené součástky o sobě dají vědět po několika najetých kilometrech. Nepokoušejte proto štěstí a věnujte svůj čas všem důležitým komponentům vašeho stroje.

Baterie

Základem spolehlivého startu do nové sezóny je dobře fungující akumulátor. Při zazimování motorky jste baterii pravděpodobně odpojili a připojili na udržovací nabíječku. Využijte tedy toho, že je v celé své kráse venku, očistěte ji a případně dotáhněte kontakty. Pak ji teprve připojte.

Brzdy

Prověřte, v jakém stavu jsou brzdové destičky a kotouče – nesmí být opotřebované. Ujistěte se také, že je v pořádku brzdová kapalina a všechny hadičky a spoje. Doporučujeme zároveň odvzdušnit brzdový systém motorky.


Přečtěte si také: Proč a jak často měnit brzdovou kapalinu na motorce? >>


Řetěz

Zkontrolujte, jestli je řetěz správně napnutý, důkladně ho očistěte a promažte. Na pomoc s čištěním si vezměte speciální olej k tomu určený, určitě ne ředidlo nebo benzín. Stejně tak vybírejte speciální mazání, které zajistí správnou funkci řetězu i po mnoha natočených kilometrech.

Olej

Pokud jste to neudělali před zimou, nemine vás výměna oleje a filtru na motorce. Čistý olej je totiž klíčový pro správné fungování motoru i jeho dlouhou životnost. Měnit byste ho pak měli průběžně po každých zhruba 5–6 tisících kilometrech.

Aby byla vaše první jarní jízda bez jediného zádrhelu, ujistěte se také, že jsou v pořádku:

  • zpětná zrcátka,
  • světla,
  • blinkry,
  • chladicí kapalina, 
  • a že máte platnou STK na motorku.

Přejeme vám mnoho šťastných kilometrů „kolama dolů“.

Vyberte si z naší nabídky moto pneu od renomovaných výrobců, které vám zaručí bezpečnou a komfortní jízdu na silnici, závodním okruhu i v terénu. S výběrem vhodného obutí vám rádi pomohou naši moto specialisté na telefonu.

 

Vybrat spolehlivé moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru