Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

4 tipy pro delší životnost motopneumatik

Opotřebené pneumatiky ovlivňují bezpečnost jízdy, to platí pro silniční motorky i pro motorky do terénu. Opotřebení můžete zvýšit, když se o pneumatiky špatně staráte. Podívejme se proto na nejčastější chyby, kterých se můžete dopustit, když o pneumatiky pečujete. Špatná péče se totiž projeví na zhoršených jízdních vlastnostech pneu a naroste i počet možných bezpečnostních problémů.

1. Vybírejte s rozmyslem

Nepochybně víte, že díky dobře zvoleným pneumatikám každá motorka plně využije svůj potenciál. Vybírejte proto kvalitní pneumatiky s ohledem na příslušný model motorky a nezapomínejte na bezpečnost na silnici, která by měla být na prvním místě.

Stává se, že se do prodeje dostanou pneumatiky profesionálních jezdců z okruhu s tím, že se pouze testovaly a jejich stav je stále ještě slušný. Při nákupu okruhových pneumatik myslete na to, že pneumatiky při jízdě na okruhu podstoupily maximální zátěž. Na pohled nemusí vypadat poškozeně, přesto mohou mít malé prasklinky, kvůli kterým pneumatiku budete muset vyměnit dříve.

Pokud nakupujete nové pneumatiky, zajímejte se, kdy byly vyrobeny. I u renomovaných výrobců, jako je třeba Dunlop, Continental, či Michelin, je dobré si stáří pneumatik zkontrolovat. Budete tak mít jistotu, že kupujete opravdu nové pneu.

2. Správný tlak dělá divy

Správný tlak v pneumatice má obrovský vliv na její životnost i jízdní vlastnosti. Obzvlášť u motocyklů, protože podhuštění či přehuštění motopneu s sebou nese větší riziko než u auta. Jak a kdy tlak v motopneu kontrolovat:

• Tlak v pneumatikách je dobré kontrolovat před každou jízdou.
• Tlak měřte pomocí manometru. Pouze pohled nebo stisk nestačí.
• Tlak vždy upravujte podle pokynů výrobce.

Nezapomeňte také pravidelně kontrolovat plášť, nejlépe před každou jízdou. Nebezpečné praskliny či jiná poškození je lepší zjistit dříve, než se z vás stane účastník dopravní nehody a vy budete muset řešit, co v dané situaci dělat.

3. Zpomalte rychlost opotřebení

Opotřebení pneumatik se nevyhnete, ale rychlost opotřebení můžete ovlivnit. Velký vliv má to, jakým způsobem a jak rychle na motorce jezdíte. Při rychlosti 120 km/h je průběh kol až o 30 % vyšší než při rychlosti 100 km/h, a pneu se proto opotřebovává mnohem víc. Roli hraje také váha nákladu – čím více zatěžujete pneumatiky, tím je opotřebení rychlejší.

Nezapomínejte, že pneumatiky se dělí i podle typu povrchů, na který jsou určené. Není dobré používat pneumatiky vyráběné na asfalt v terénu a naopak.

Extrémní zátěž vašeho dvoustopého vozidla se projeví na rychlejším opotřebení pneumatik.

4. Pneumatiky správně skladujte

Pro zachování jízdních vlastností je důležité skladovat pneumatiky správným způsobem. Ideální je uskladnit je na suchém, tmavém a dobře odvětraném místě se stabilní teplotou nad bodem mrazu. Pneumatikám totiž škodí UV záření a na životnosti jim nepřidávají benzínové, ani jiné výpary.

Pokud motorku postavíte na stojan, pneumatiky tolik nezatížíte.

Pneumatiky by se při skladování neměly zatěžovat. Během zimy je proto dobré pneumatiky sundat, případně motorku postavit na stojan. Pokud nemáte tyto možnosti, v průběhu zimy několikrát pootočte s koly, aby nestály jen na jedné části. Při správném skladování pneumatiky vydrží přibližně pět let, poté je pravděpodobně budete muset měnit za nové.

 

Zdroje foto: Pixabay.com, Flickr.com

Nahoru