Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Zahraniční dovolená v jedné stopě: 6 destinací, kam stojí za to vyrazit

Někteří se spokojí jen s vyjížďkami „kolem komína“, jiní si každoroční moto dovolenou i přes několikery hranice neodepřou. Pokud jste srdcem dobrodruh a chystáte se poznávat zahraniční krásy ze sedla mašiny, čtěte dále. V tomto článku načerpáte inspiraci pro váš dovolenkový moto itinerář.

Zahraniční dovolená na motorce

Horská panoramata zpoza řídítek jsou dechberoucí podívanou pro každého motorkáře.

Dobrodružství, svoboda, nádherné scenérie. Nejen to nabízí dovolená na motorce, díky níž můžete objevovat neznámé krajiny a zažívat vzrušení z jízdy na dvou kolech. Preferujete horské serpentiny, malebné pláže nebo spíše odlehlá venkovská místa? Náš výběr vás zavede do zajímavých evropských destinací, kde si najdete to svoje. A možná ještě kousek dál.

#1 Rakousko: kolem Mariazell se zajížďkou do Thalu

Rakousko je oblíbenou destinací motorkářů díky slavné horské silnici Grossglockner Hochalpenstrasse, která vede přes vysoké alpské hřebeny a nabízí skvostné výhledy. Častým cílem jsou také rakouská jezera. Pohodovou vyhlídkovou jízdu však nabízí i hlavní silnice okolo Mariazell, kde není nouze ani o serpentiny. 

Ať už se pojedete od Vídně nebo od Lince, protáhněte si trasu až ke Štýrskému Hradci. Na jeho předměstí leží městys Thal, známý jako rodiště Arnolda Schwarzeneggera, který se netají svou vášní pro motorky. V jeho muzeu se můžete pokochat legendárním Fat Boyem z filmu Terminátor.

Znáte nejslavnější motorkáře mezi českými a zahraničními hvězdami? >>

#2 Slovinsko: přes Julské Alpy k moři

Trasa z rakouského Villachu přes hraniční přechod do Slovinska vás dovede do jedné z nejznámějších turistických oblastí této země – Julských Alp. V nich se rozkládá Triglavský národní park s nejvyšší horou Slovinska. Odtud můžete pokračovat k malebnému jezeru Bled s jeho ikonickým ostrovním kostelem, a dále přes Lublaň do Postojné, kde stojí za to navštívit Postojenskou jeskyni. Cestu pak zakončete třeba koupáním na slovinském pobřeží.

#3 Za krásami Bosny a Hercegoviny

Pokud už znáte Chorvatsko jako své boty, namiřte si to více na východ. Sousední Bosna a Hercegovina nabízí neméně krásné scenérie. Tu a tam se sice nevyhnete šotolině, ale pro off-roadové fajnšmekry to není žádná překážka. V druhém největším městě Banja Luka, které nemají turisté příliš v hledáčku, můžete prozkoumat místní kulturní dědictví. Dále pokračujte směrem na: 

  • město Jajce, které je známé díky Plivským vodopádům,
  • přírodní park Blidinje s jezerem v ledovcovém údolí,
  • město Mostar, kde se nachází známý Stari Most
  • a vodopády Kravica, kde budete mít možnost se i vykoupat.

Stari Most ve městě Mostar

V Mostaru vás uchvátí pohled na okolní hory, ale také bohatá historie města.

#4 Španělsko: z Barcelony na africký kontinent

Cesta do Španělska na motorce by sama o sobě vydala na pár dní, takže pokud nechcete ztrácet čas, nechte si sem svůj stroj přepravit spediční společností. Do Barcelony se sami dopravíte nejrychleji letecky. Pak už jen vyzvednout mašinu a vzhůru na cestu.

Vydejte se podél pobřeží na jih, kde za návštěvu určitě stojí přírodní park s deltou řeky Ebro, město Valencia a hrad svaté Barbory v Alicante. Tady se na nějakou dobu rozlučte s mořem a zamiřte do Granady. Cestou budete obdivovat tyčící se vrcholy pohoří Sierra Nevada, které jsou i v létě místy zahalené pokrývkou sněhu. 

Dalším místem na trase, které stojí za to navštívit, je město Malaga. Odtud pak můžete, skrze asi 100 km krásných zatáček, zamířit do města Ronda s historickým mostem Puente Nuevo, a dál do Sevilly. Pokud vám Španělsko nestačí, je Malaga skvělý výchozí bod pro cestu do Maroka. Trajektem z Algeciras se ale dostanete i do Ceuty, která je španělským autonomním městem v severní Africe.

Jak vybrat vhodný kufr na motorku? >>

#5 Skandinávie: z Kodaně na Nordkapp

Nordkapp je mezi motorkáři velmi oblíbeným cestovatelským cílem. Na nejsevernější cíp Evropy přístupný po silnici vás dovede norská páteřní komunikace E6 ověnčená krásnou přírodou. Z Kodaně přejeďte do švédského Göteborgu, pokračujte do Osla, a přes Trondheim dále do útrob norských fjordů.

Poblíž města Mo i Rana vás čeká přejezd severního polárního kruhu, v městečku Bognes se zase připravte na nalodění na trajekt. Kousek před cílem si ještě užijete jízdu zhruba 7 km dlouhým podmořským tunelem North Cape Tunnel. Cestou zpět to můžete vzít přes Švédsko nebo Finsko, nasednout na trajekt do Tallinu a vrátit se domů přes Pobaltí. Abyste na této náročné cestě nezabloudili, nezapomeňte si vzít kvalitní navigaci na motorku.

#6 Na motorce do Pobaltí

Neméně dobrodružnou jízdu si užijete i v Pobaltí. Cestou přes Polsko si můžete udělat zastávku ve Varšavě, určitě ale nevynechejte návštěvu historických center hlavních měst pobaltských zemí, která jsou zapsaná na seznamu UNESCO. Ve vašem itineráři by také neměla chybět:

  • Hora křížů v Litvě se statisíci kříži na jejím vrcholu,
  • Kurská kosa v Litvě, přezdívaná také jako Baltská Sahara,
  • město Sigulda v Lotyšsku, bohaté nejen na krásnou přírodu a fascinující výhledy,
  • nebo lázeňské město Pärnu, kde se vykoupete i v moři.

Než vyrazíte sbírat zážitky, ujistěte se, že je vaše motorka v perfektním technickém stavu a máte připravené veškeré důležité vybavení. K tomu patří i kvalitní moto pneumatiky, které vás bezpečně dovezou zpět domů. Najdete je v našem e-shopu.

 

Vybrat prověřené moto pneu

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

 

Nahoru