Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

6 tipů pro bezpečnou jízdu

Bezpečnost silničního provozu má každý řidič ve svých rukou. Stačí dodržovat základní pravidla bezpečné (defenzivní) jízdy. Přečtěte si pár tipů, které mohou zachránit život vám, spolucestujícím i dalším účastníkům silničního provozu.

Žena za volantem si zapíná bezpečnostní pás

Bezpečnostní pás vám může zachránit život. Připoutejte se vždy, než se rozjedete.

Příčiny dopravních nehod

V České republice jsou dopravní nehody nejčastěji způsobeny nepřiměřenou rychlostí, nedáním přednosti v jízdě či nepozorností za volantem. Aktuální statistiky nehodovosti z let 2011 až 2024 zmiňují celkem 8 příčin dopravních nehod s následkem lehkého a těžkého zranění a usmrcení:

  • nepřiměřená rychlost (cca 93 000 incidentů),
  • nedání přednosti v jízdě (cca 91 000 incidentů),
  • nesprávný způsob jízdy (cca 73 000 incidentů),
  • řidič se plně nevěnoval řízení (cca 45 000 incidentů),
  • jízda po nesprávné straně vozovky (cca 19 000 incidentů),
  • nehoda nezaviněná řidičem (cca 18 000 incidentů),
  • nesprávné předjíždění (cca 10 000 incidentů)
  • a technická závada vozidla (cca 1 100 incidentů).

Osvojte si proto následující tipy, které vám pomohou eliminovat riziko karambolu.


Přečtěte si také: Nejčastější nešvary českých řidičů v provozu. Máte je také? >>


#1 Dopravní předpisy jsou alfou a omegou

Dodržujte maximální povolenou rychlost a pokud jedete ve zhoršených dopravních podmínkách, kdy například hrozí riziko aquaplaningu, přizpůsobte tomu styl jízdy. Zpomalte a jeďte tak, abyste mohli včas zastavit. Dopravní předpisy také nařizují dodržovat bezpečnou vzdálenost, za kterou se považuje dvousekundový odstup mezi přední částí vašeho vozidla a zadní částí vozidla jedoucího před vámi. Nezapomeňte si pravidelně zkontrolovat povinnou výbavu. Může vám nebo někomu jinému zachránit život.

#2 Nejezděte pod vlivem

Alkohol a jiné omamné látky jsou také častou příčinou nehod, protože ovlivňují schopnost řidiče správně reagovat na situace na silnici. Proto před jízdou nepijte ani (nikdy) neužívejte omamné látky. To všechno zpomaluje reakční dobu, špatně se odhaduje rychlost, vzdálenost a řidič má zhoršené rozpoznávací a rozlišovací schopnosti. A nejezděte ani pod vlivem emocí. Pokud jste nadmíru naštvaní, za volant nesedejte. Vaše jízda by byla agresivní, čímž byste zvýšili riziko nehody.


Přečtěte si také: Nový bodový systém zpřísňuje postihy za závažné přestupky. >>


#3 Dbejte zvýšené opatrnosti při průjezdu křižovatkou

Je před vámi světelná křižovatka a na semaforu je zelená? Dobře sledujte, jak dlouho už svítí. Pokud je to už delší dobu, je velká pravděpodobnost, že místo ní brzy skočí oranžová. Na tento fakt buďte připraveni. Až se budete chystat brzdit, zkontrolujte také dění ve zpětném zrcátku, abyste si případně vytvořili manévrovací prostor. Může se za vámi totiž řítit nepozorný řidič nebo vozidlo jednotky IZS. A i když jste na křižovatce řízené světly, sledujte dopravní značení.

Žena telefonuje při řízení auta

Podle nového bodového systému vám už jen za držení telefonu za jízdy hrozí 4 body a bloková pokuta až 3 500 Kč, resp. 10 000 Kč ve správním řízení.


Přečtěte si také: Jaké jsou principy a techniky defenzivní jízdy? >>


#4 Předjíždějte s chladnou hlavou

Předjíždějte jen tam, kde je přerušovaná čára a kde máte jasný přehled o dění na silnici. Plná čára se na silnice nekreslí pro nic za nic. Pamatujte také na mrtvý bod, tedy na to, že auto ve zpětném zrcátku nemusíte vidět. Svůj úmysl vybočit ze směru jízdy dejte všem účastníkům zřetelně a včas najevo tím, že zapnete blinkr.

#5 Sledujte dění na silnici i v jejím bezprostředním okolí

Dobře sledujte situaci kolem sebe a předvídejte.

  • Dívejte se, jestli vás na silnici neomezí zátarasy nebo dopravní značení.
  • Dávejte si pozor na auta (nejen v protisměru), která se vyhýbají výmolům či jiným překážkám.
  • Periferně monitorujte okolí silnice, zvlášť při jízdě lesem nebo mezi poli. Mohlo by tam na vás číhat nemilé čtyřnohé překvapení.

#6 Mějte vozidlo v dobrém technickém stavu

Nevyhovující technický stav vozidla, jako jsou například opotřebované pneumatiky nebo nefunkční brzdový systém, přispívá k neschopnosti vozidla efektivně reagovat na krizové situace. Proto pravidelně kontrolujte:


Přečtěte si také: Jaký olej vybrat, aby vám motor skvěle šel? >>


Důležitou součástí auta či motorky jsou pneumatiky, které jsou jediným styčným bodem mezi silnicí a vozidlem. Naznali jste, že je čas na jejich výměnu? Vyberte si nové od některé z renomovaných značek v našem e-shopu.

 

Vybrat nové pneumatiky

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru