Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Jak jezdit na motorce bezpečně?

Statistiky nehodovosti ukazují, že v minulém roce oproti roku 2016 bohužel opět přibylo motorkářů, kteří zaplatili životem při dopravní nehodě. Jak tedy jezdit na motorce bezpečně?

Nepřiměřená rychlost či její nepřizpůsobení stavu vozovky bylo vůbec nejčastější příčinou dopravních nehod zaviněných motocyklisty. Naopak nehody, které se staly vinou ostatních účastníků silničního provozu, byly nejčastěji způsobené tím, že se řidiči nedostatečně věnovali řízení, přehlédli motorkáře v protisměru či mu nedali přednost v jízdě.

Pokud se vydáváte do provozu na motorce, je nutné být ještě více obezřetný než obvykle. Motocyklisté jsou mnohem zranitelnější skupinou účastníků silničního provozu než řidiči ostatních vozidel. Nehoda ve vyšší rychlosti může být fatální. Každý motorkář by proto měl být vybaven kvalitními ochrannými prostředky, jako je přilba a motorkářské oblečení, které vám mohou zachránit život.

Jezdec na motorce

Na motorce je člověk mnohem zranitelnější než v autě.

Ruku v ruce s tím samozřejmě musí jít i dobrý technický stav motorky. Před sezónou byste si měli motorku prohlédnout, zda z ní někde něco neteče nebo se neuvolňuje, případně jestli dokonce nemáte prošlou technickou. V takovém případě se váš stroj nebojte svěřit kvalifikovaným pracovníkům v motoservisu, kteří odstraní všechny závady bránící bezpečné jízdě.

Roli hrají také pneumatiky

V pořádku byste měli mít nejen stroj, ale i obutí. Motopneumatiky by měly odpovídat typu motorky a terénu, ve kterém se s ní pohybujete. Můžeme je rozdělit do 4 hlavních kategorií – pneumatiky pro městský provoz, na motokros, sportovní pneumatiky a cestovní pneumatiky (tzv. enduro).

Použití prvních dvou typů je zřejmé, u sportovních gum se klade důraz především na dobrou přilnavost a ovladatelnost, jsou vyrobené z měkčí směsi. Cestovní pneumatiky jsou více univerzální, jsou určené na delší cesty a očekává se od nich vyšší kilometrový nájezd.

Pokud si chcete zazávodit a dostat ze své motorky maximum, čas od času se pro veřejnost otevírají autodromy a závodiště, kde je možné vyzkoušet limity osobní i svého stroje. Vše se odehrává v kontrolovaném prostředí, kde je pomoc hned při ruce. V běžném provozu tomu tak bohužel vždy není, o čemž vypovídají smutné statistiky, které jsme zmínili na začátku článku.

 

Zdroj foto: Maxpixel.net

Nahoru