Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pečlivá údržba oblečení na motorku se vyplatí

I když se moto oblečení zpravidla nemusí prát tak často jako běžné oděvy, jednou za čas neuškodí, když mu věnujete patřičnou péči. Zbavíte ho nepříjemného odéru, ale také prodloužíte jeho životnost a vylepšíte vlastnosti. Údržbu si zaslouží také také moto obuv, která vám za odměnu bude déle sloužit. Jak na to? Čtěte dále.

Kožená bunda na motorku

Kožené oblečení na motorku do pračky rozhodně nepatří.

Správná údržba moto oblečení

Ne s každým oblečením na motorku, které jste si koupili, dostanete i návod k jeho správné údržbě. Nebo už jste ho dávno ztratili. Tipy na správnou údržbu se vám tedy mohou hodit. Nejen proto, že oděv déle vydrží, ale také kvůli bezpečnosti. Kromě kvalitních moto pneumatik a optimálního technického stavu stroje totiž k zásadám bezpečnosti patří také ochrana celé plochy vašeho těla.

Pravidla údržby oděvu se liší podle materiálu, ze kterého je vyrobený. Nejčastěji je to textilní, kožené a kombinované oblečení na motorku. Ať už oblékáte jakékoliv, držte se následujícího:

  • Před samotným čištěním vyjměte všechny chrániče a části, které vyjmout lze. Nezapomeňte vytahat věci z kapes.
  • Suché zipy by se praním mohly poškodit, zakryjte je tedy protilehlým kusem zipu.
  • Oblečení na motorku nečistěte chemicky a nepoužívejte bělidlo.
  • Moto oblečení nesušte v sušičce a nežehlete.

Přečtěte si také: V jakém oblečení vyrazit v létě na motorce? >>


Pravidla údržby pro textilní moto oblečení

Před praním se vždy podívejte na cedulku, zda je možné prát oděv v pračce, případně zda povoluje pouze ruční praní. Některé textilní materiály jsou velmi citlivé na prací prášky a gely a jejich použitím byste se připravili o jedinečné ochranné vlastnosti.

Praní v pračce

Jako prací program zvolte praní sportovního či outdoor oblečení a vynechte aviváž, která je nepřítelem všech oděvů vyžadujících zvláštní ošetření. Moto oblečení rovněž nevystavujte vysokým otáčkám.

Po vyprání nechte oblečení na motorku dokonale uschnout a naneste na něj impregnační prostředek určený na textilní moto oblečení. Ten zvýší odolnost proti vodě a prodlouží životnost oděvu.

Pouštění pracího programu na moto oblečení

Při údržbě moto oblečení se řiďte instrukcemi na cedulkách. Textilní kousky perte v pračce na sportovní program.

Ruční praní

Nejkomfortnější ruční praní je také v pračce – v případě, že má tento program. Stejně jako prací program sport/outdoor pere max. na 30° C, navíc se buben neotáčí v tak častých intervalech jako u klasických programů. Je tedy k oblečení šetrný.

Druhou variantou je ruční praní ve vaně, ale postačí vám i větší nádoba. Použijte vlažnou vodu o teplotě do 30 °C a nastrouhejte do ní kousek mýdla určeného na praní (ano, oblíbené mýdlo s jelenem je opět v kurzu). Moto oblečení nechte ponořené asi 20 minut a houbičkou s trochou mýdla odstraňte větší nečistoty. Následně opláchněte, šetrně vyždímejte, nechte dokonale uschnout a naneste vhodnou impregnaci.


Přečtěte si také: Vybrat moto oblečení z textilu, nebo kůže? >>


Údržba koženého moto oblečení

Oblečení z kůže nepatří do pračky, a to ani při tom největším znečištění! Tento materiál lze vyčistit hadříkem namočeným do vlažné vody, ve které rozpustíte trochu mýdla. Dejte si záležet a ošetřete takto celý povrch, aniž byste kůži promočili. Na hůře přístupná místa použijte vatové tyčinky.

Ve druhém kroku proveďte to samé s čistou vlažnou vodou, která smyje mýdlo. Na větší nečistoty můžete povolat do akce měkký zubní kartáček. Abyste se vyvarovali poškození povrchu při odstraňování silného znečištění, pečujte o kožené moto oblečení pravidelně. Ne až tehdy, když budou bunda či kalhoty v neúnosném stavu. 

TIP: Na trhu existují i speciální přípravky na čištění koženého oblečení na motorku, které proces urychlují. Při jejich použití se vždy řiďte doporučením na etiketě.

I sušení koženého oblečení na motorku má svá pravidla

Kožené moto oblečení sušte vždy ve vodorovné poloze, abyste se vyvarovali nechtěnému vytažení kůže. Při sušení ho nevystavujte přímému slunci ani rozpálenému radiátoru. Po dokonalém uschnutí aplikujte ochranné mazadlo určené pro ošetření koženého oblečení na motorku a měkkým hadříkem vyleštěte.

Kožené boty na motorku

Botám na motorku z kůže věnujte stejnou péči jako kožené bundě nebo kalhotám.

Moto oblečení s kombinovanými materiály

Pro jistotu ještě jednou připomínáme, že je třeba si vždy důkladně prostudovat štítek. I když to není na první pohled zjevné, textilní oděv může obsahovat části vyžadující speciální péči.

Kombinaci kůže a textilu ošetřete stejně jako kožené moto oblečení, tedy tím šetrnějším způsobem. Na každý materiál však naneste jiný druh impregnace.

Údržba moto obuvi

Kvalitní boty na motorku pro běžnou jízdu jsou zpravidla celokožené nebo kožené se speciálními chrániči. Při údržbě tedy opět postupujte stejně jako při péči o kožené moto oblečení. Speciální přípravky na ošetření kůže lze využít jak na koženou obuv, tak i na oblečení na motorku.


Přečtěte si také: Do čeho obout svou mašinu? >>


Bezpečná jízda na motorce není jen o správně zvoleném a udržovaném oblečení. Abyste vždy dojeli do cíle bez útrap, potřebujete také spolehlivé obutí na motorku. Vyberte si z naší široké nabídky moto pneu.

 

Vybrat nové pneu na motorku

 

Zdroj fotografií: Depositphotos

Nahoru