Potřebujete poradit?
Telefon +420 603 253 535

Pečlivá údržba oblečení na motorku se vyplatí

I když se moto oblečení zpravidla nemusí prát tak často jako běžné oděvy, jednou za čas neuškodí, když mu věnujete patřičnou péči. Zbavíte se tak nejen nepříjemného odéru, ale také prodloužíte jeho životnost a vylepšíte vlastnosti. A také moto obuv vám bude déle sloužit, když ji ošetříte tak, jak si za svou službu zaslouží. Jak tedy na to?

Oblečení na motorku

Kožené oblečení na motorku do pračky rozhodně nepatří.

Údržba oblečení na motorku

Ne s každým oblečením na motorku dostanete i instrukce o správné údržbě, nebo už jsou dávno ztraceny. Tipy na správnou údržbu se vám tedy mohou hodit. A to nejen proto, že oděv déle vydrží, ale také kvůli bezpečnosti, ke které kromě kvalitních pneumatik a optimálnímu technickému stavu stroje patří i ochrana celé plochy vaší kůže.

Pravidla údržby oděvu se liší dle materiálu, ze kterého je vyroben. V současné době existují v podstatě jen 3 možnosti – textilní, kožené a kombinované oblečení na motorku.

Platí pro oba dostupné materiály:

  • Čištění předchází vyjmutí chráničů a všech části, které vyjmout lze.
  • Suché zipy by se praním mohly poškodit, proto je zakryjte protilehlým kusem zipu.
  • Oblečení na motorku nečistěte chemicky a nepoužívejte bělidlo.
  • Moto oblečení se nesuší v sušičce a nežehlí.

Textilní moto oblečení

Před praním se vždy podívejte na cedulku, zda povoluje praní v pračce nebo je nutná očista pouze ručně. Některé textilní materiály jsou velmi citlivé na prací prášky či gely a jejich použitím byste se připravili o jedinečné ochranné vlastnosti.

  • Pračka
    Jako prací program zvolte praní sportovního či outdoor oblečení a vynechte aviváž, která je nepřítelem všeho oblečení určeného ke zvláštnímu ošetření. Moto oblečení rovněž nevystavujte vysokým otáčkám.

Oblečení na motorku nechte dokonale uschnout a naneste na něj impregnační prostředek určený na textilní moto oblečení. Ten vylepší odolnost proti vodě a prodlouží životnost oděvu.

  • Ruční praní
    Nejkomfortnější ruční praní je ve vaně, ale postačí vám i větší nádoba. Použijte vlažnou vodu o teplotě do 30 °C, do které nastrouháte kousek mýdla určeného na praní (ano, oblíbené mýdlo s jelenem je opět v kurzu). Moto oblečení nechte ponořené asi 20 minut a houbičkou s trochou mýdla odstraňte větší nečistoty. Následně opláchněte, šetrně vyždímejte, nechte dokonale uschnout a stejně jako v prvním případě naneste vhodnou impregnaci.

Kožené moto oblečení

Oblečení z kůže nepatří do pračky, a to v žádném stupni znečištění!  Tento materiál lze vyčistit hadříkem namočeným do vlažné vody, ve které rozpustíte trochu mýdla. Dejte si záležet a ošetřete takto celý povrch, aniž byste kůži promočili. Na hůře přístupná místa použijte vatové tyčinky. Ve druhém kroku proveďte to samé s čistou vlažnou vodou, která smyje mýdlo. Na větší nečistoty můžete povolat do akce měkký zubní kartáček. Abyste se vyvarovali toho, že odstraněním silného znečištění povrch poškodíte, věnujte se ošetření kůže pravidelně, nikoli až tehdy, je-li stav moto oblečení neúnosný.  

Na trhu existují i speciální přípravky na čištění koženého oblečení na motorku, které proces urychlují. Při jejich použití se vždy řiďte doporučením na etiketě.

Kožené moto oblečení sušte vždy ve vodorovné poloze, abyste se vyvarovali nechtěnému vytažení kůže. Nevystavujte je při sušení přímému slunci ani horku radiátoru. Po dokonalém uschnutí aplikujte ochranné mazadlo určené pro ošetření koženého oblečení na motorku a měkkým hadříkem vyleštěte.

Uvažujete o koupi nového oblečení na motorku a nevíte, pro jaký materiál se rozhodnout? Přečtěte si článek o tom, jak vybrat motooblečení

  • Kombinované materiály
    Pro jistotu ještě jednou připomínáme, že je třeba si podrobně prostudovat štítek. I když to není na první pohled zjevné, může textilní oděv obsahovat části vyžadující speciální péči.

Kombinaci kůže a textilu ošetřete stejně, jako kožené moto oblečení, tedy tím šetrnějším způsobem. Na každý materiál však naneste jiný druh impregnace.

Údržba moto obuvi

Kvalitní obuv na motorku pro běžnou jízdu je zpravidla celokožená nebo kožená se speciálními chrániči. Při údržbě tedy opět postupujte stejně, jako při péči o kožené moto oblečení. Speciální přípravky na ošetření kůže lze využít jak na koženou obuv, tak i na oblečení na motorku.

Nemyslete jen na své oblečení a obuv. Péči si zaslouží i obutí samotné motorky!

Nahoru